Nieuwe woorden

Dikke van Dale
Dikke van Dale


Elk jaar worden er nieuwe woorden uitgevonden, gewoon door mensen als jij en ik. Sommige woorden worden zelfs toegevoegd aan het woordenboek ‘De Dikke van Dale’. In de nieuwe 15e editie van de Dikke Van Dale zijn dit jaar onder andere de woorden klimaatvluchteling en droogtestress toegevoegd.

Volgens hoofdredacteur Ton den Boon, zijn Nederlanders heel creatief in het bedenken van woorden: “Er zijn veel mooie nieuwe woorden” zegt hij tegen NOS.

Er zijn woorden die aan het Engels zijn ontleend, zoals het woord ‘liken’, we gebruiken dit woord met een Nederlandse vervoeging. Er zijn nog meer woorden zoals ‘liken’, ‘updaten’ bijvoorbeeld.

Er zijn ook een aantal woorden die zijn verdwenen, gewoon omdat ze niet meer gebruikt worden. Het woord grutterskost bijvoorbeeld; het woord grutter, de kruidenier, die houden we wel natuurlijk. Maar samenstellingen met grutter verdwijnen.

Ook het woord zomerzotje verwijnt, dat is een naam voor plantjes die vroeg in het voorjaar bloeien. Den Boon vindt het een beetje droevig dat oude woorden verdwijnen. Maar er komen toch elk jaar ook weer heel mooie woorden bij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s