Een speciale taal

Wat is de Nederlandse taal toch speciaal. Neem nu het voorbeeldwoord: ‘buik’. Iedereen heeft in zijn jeugd geleerd dat je een buik hebt. Maar als het, wanneer je ouder wordt, groter en dikker kan worden, dan spreken we in één keer over een ‘buikje’. Speciaal toch? Maar ook tegelijkertijd de charme. In Gorinchem, of kortweg Gorcum, waren Duitse leerlingen te gast om de Nederlandse cultuur, maar ook de Nederlandse taal te leren kennen. Duits en Nederlands lijken veel op elkaar, maar er zijn ook verschillen. Die verrekte naamvallen, bijvoorbeeld.

Nederlandse taal verbindt ons allemaal

Maar goed, ik dwaal af, want ik heb het over de Nederlandse taal. In ons klein kikkerlandje spreken we deze schitterende taal, maar niemand weet dat dit niet echt in de (grond)wet staat. Het is dus de officiële taal, maar echt wettelijk vastgelegd is het niet. Dit vindt de Raad van State ook niet echt nodig en ik ben het daar wel mee eens. Want het spreekt toch voor zich, dat we hier Nederlands blijven praten. We hoeven toch niet bang te zijn, dat de Friezen ons land overnemen? Of wel?

Advertenties

Een gedachte over “Een speciale taal

  1. Het gebruik van de Nederlandse taal staat inderdaad niet in de grondwet. Wel staat in de algemene wet bestuursrecht dat voor officiële stukken Nederlands gebruikt moet worden, maar dat in Fryslân ook het Fries gebruikt mag worden. Dus er is wettelijk wel wat geregeld. Gelukkig is er geen verplichting om het Nederlands in Nederland te gebruiken. Als we dat zouden verplichten zou het thuisfront van de in Nederland verblijvende Amerikaanse toerist of de Syrische vluchteling er niet veel van snappen als hun geliefde familielid in een telefoongesprek onze taal zou spreken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s